Saç Uzatma

Saç Uzatmabu yazıyı hintyagi.org sitesinden alıntılamıştım ama biraz daha güncelleme yeni kaynaklar ekleme ve size daha faydalı olmasını umuyorum, iyi okumalar


Saç Nasıl Uzar

Saçlı deride bulunan saç kökleri anojen, katojen ve telojen olmak üzere üç evre geçirirler. Anojen evre olgunlaşma evresidir ve saçlarımız bu evrede uzarlar. Normal bir insanın saçı anojen evresinde 1 ila 1,5 cm uzamaktadır. Bu uzama koşulları beslenme, stres, iklim şartları ve saça uygulanan maddelere göre değişiklikler gösterebilir.
Saç uzatmak isteyenler saçlarına uyguladıkları bazı ot ve yağlardan mucizevi sonuçlar bekleyip medet umsa da aslında gerçek biraz farklıdır. Saçlarımız bir çok etmene bağlı olarak uzadıkları için, daha hızlı saç uzatmak isteyenler çeşitli şeylere dikkat etmeleri gerekmektedir. Peki nedir bunlar. Aşağıda sayacağımız maddeler saçınızı daha hızlı uzatmak için dikkat etmeniz gerekenleri aktarıyor, şimdilik kısa bir özet geçeceğimiz bu konuları daha detaylı yazılarla aktaracağız.

Saç UzatmaSaç Uzatmada Beslenme

Saçlarımızı oluşturan kıl kökleri vücudumuzun bir organizması oldukları için dengeli beslenme onlar için çok önemlidir. Eğer demir eksikliği, biyotin veya çinko eksikliği gibi bir takım beslenme sorunlarınız varsa saçlarınızın uzama hızı yavaş olur. Hızlı saç uzatmak için beslenme önemlidir, özellikle çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı saç kökleri ve telleri için hayati önemdedir.

Saç Derisi Bakımı

Saçlarınızın daha hızlı uzamasını istiyorsanız saç derinize bakım yapmalısınız. Çeşitli forum ve bloglarda bazı bitkiler (sinameki, entele, turp) ve bazı yağlar (hint, badem, lavanta) tavsiye edilmektedir. bir çoğu doğru olmakla birlikte bu bakımları periyodik olarak yapmakta fayda vardır. Yani sürer sürmez saçınızın uzamasını, geceden sabaha rapunzel olmayı beklemeyiniz.

Saç Uzatmak İçin Kozmetiklere Dikkat

Saçlarınıza uyguladığınız kozmetik ürünlerin saçlarınıza zarar vereceğini hiç düşündünüz mü? kesin düşünmüşsünüzdür, senelerdir ortadan kalkmayan saç problemlerinin bizzat nedeni gene bu kozmetik ürünlerdir. Özellikle silikon içeren ürünler saç uzama hızınızı azaltır. İçeriğinde "dimethicone" geçen ürünler ki genelde saç spreylerinde, şampuanlarda, kremlerde, köpüklerde sıkça kullanılır saç uzama hızını düşürür. Yani saçınızı yumuşacık yapan bu silikonlu maddeleri saç derinize uygulamaktan kaçının. Ayrıca SLS içeren şampuanlar kuvvetli temizleyiciler oldukları için saç köklerinize zarar verirler, saçı daha hızlı uzatmak için sülfatsız şampuanlar tercih edin.

Saç Bakımı

Saç diplerinize gerekli özeni gösterseniz bile saçlarınıza yeterli bakım yapmazsanız saçlarınız koparak dökülürler bu da saçlarınızın uzamaması anlamına gelir. Saçlarınızı plastik ve metal taraklarla taramamaya özen gösterin, bu taraklar saçlarınızdaki elektiriklenmeyi artıracaktır. Ayrıca fön makinelerinin yüksek ısıda olmaması gerekiyor, saç maşası vb. ise tamamen unutun zaten. Saçlarınızı uzatmaya karar verdiğinizde saçlarınızı boyatmayı aklınızdan çıkarın. çünkü boyalar gerek saç derisi gerekse saç telleri üzerinde çok olumsuz etkileri vardır.

Stres ve Saç Uzaması

Stresin saç döktüğünü bir çoğumuz biliriz; ancak bir diğer konu stres saçların uzamasını engeller, o yüzden stresten uzak durunuz. Ayrıca uyku düzeni saç uzamasında oldukça etkilidir. Daha hızlı saç uzaması için daha az stresli ve düzenli uyku önemli.
Bunlar çeşitli üst başlıklar, ilerleyen yazılarda daha detaylı anlatacağımız gibi, saç uzatmak sadece bir iki ürünle mümkün olan bir şey değil, bütünlüklü bir strateji istiyor. Eğer saçlarınıza genel anlamda iyi bakarsanız daha hızlı uzadıklarını görürsünüz.

Bu arada saç uzatma isimli bir kitap yazmış hintyagi.org çok güzel bir eser olmuş. aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://books.google.com.tr/books?id=2KhNBAAAQBAJ&pg=PA35&dq=sa%C3%A7+uzatma&hl=tr&sa=X&ei=1NL8U6K5GLLo7AaRiICYAw&ved=0CDUQ6AEwAA#v=onepage&q=sa%C3%A7%20uzatma&f=false

Konuyla ilgili wikipediaya ve başka yazılara bakıp pdf kaynakları okuduğumda, öyle hızlı saç uzatabilecek mucize ürünler olmadığını gördüm. Çeşitli bakımlar mümkün ama mucizeler beklememek lazım. Ayrıca son dönemlerde saç uzatan şampuan gibi bir ürün reklamı dolaşıyor, üstelik ünlü bir kuaförün adıyla, ancak kuaförün bununla bir alakası yokmuş. Bu tarz şeylere karşı uyanık olun. Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR