Dövme Silmede TCA Peeling Yöntemi

Konu dövme olunca mutlaka dövmenin silinip silinemediği, klinik merkezlerin dışında dövme silmenin mümkün olup olmadığı ve dövme silme yöntemleride mutlaka bahsi geçen konulardan oluyor. 

Bu yazımızda hem kişinin kendi başına yapabileceği basitlikte hemde ekonomik bir uygulama olarak TCA ile dövme silme konusunu özel olarak ele aldık. Dövme sildirme konusunda en sık sorulan sorular üzerine derlediğimiz yazımızın sizler için yararlı olduğunu umuyor, iyi okumalar diliyoruz.

KALICI DÖVME SİLDİRMEK MÜMKÜN MÜ ?
EV KOŞULLARINDA DÖVME SİLİNEBİLİR Mİ ?
TCA PEELİNG İLE DÖVME NASIL SİLİNİR ?



Dövme Silme
 Dövme Silmede TCA Peeling Yöntemi


Dövme silme tedavisinde, Dövmenin kullanıldığı boya yapısı ve deriye ne kadar derinlikte işlediği gibi faktörler silme işleminin süresini belirlerken, Dövme silme işlenin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için hem dövme silme yönteminin seçiminde hemde uygulayacak kişilerin bir çok detaya dikkat etmesi gerekmektedir.

Bilindiği Üzere Dövme Silme tedavisinde lazer kullanarak dövme silme, dermabrazyon gibi cildin, tabiri caizse cildin zımparalanması sayesinde dövmeden kurtulma gibi uygulamlar genellikle ilk önerilen yada dövme sildirmek için yapılması şart koşulan uygulamalar olarak halen klinik ve güzellik merkezlerince laf yerindeyse dayatılmaktadır.

Gerksiz ve abartılmış tehlikeler üzerinden insanların dövme sildirmek noktasındaki tercihleri cerrahi operasyonlar gerektiren bir hastalığa dönüştürülerek en basit cilt lekelerinden tutunda , dövme silme işlemlerine kadar bir dizi başlıkta faiş miktarlarda paraların akıtıldığı bir rant sektörüne dönüştürülmüş durumda.

Bu durum , en hafif cilt problemlerinin bile ciddi dermatolojik sıkıntılara sebeb olmasına, kişinin çoğu zaman tedavi sürecinin gereksiz yere uzayarak ve hatta psikolojik anlamda sıkıntılar dahi yaşamasına sebeb olabilmektedir.
 Dövme Silmede TCA Peeling Yöntemi
Dövme silme talepleride bu anlamda bir çok kişi ve kurum tarafından, suistimal edilerek zamansal ve ekonomik olarak ağır yekünlere dönüşmekte ve bir çok kişi bu zorlukların üstesinden gelemediği için istemediği leke yada dövmelerle yaşamak zorunda bırakılmakta.

Bu yazımızda Dövme Silme işlemlerinde TCA asit peelingi hakkında yoğunlaşacak, yöntemin nasıl uygulandığı ve dikkat edilmesi gereken yanlarını inceleceğiz. Ancak Diğer dövme silme yöntemleri hakkında hazırladığımız çalışmalarımıznda okunmaya değer olduğunu ve yazımızın alt kısmındaki başlığı tıklayarak makalemeize ulaşabileceğinizi vurgulamak isteriz.

TCA-Kimyasal Peeling Dövme Silme

 
Yaklaşık 50 yılı geçkin bir süredir Avrupada dermetolojik problemlerin giderilmesi maksadıyla kullanılıyor olsada hala ülkemizde pek bilinmeyen TCA kimyasal Peeling yöntemi, Özellikle son zamanlarda cilt bakımında da etkili bir uygulama olarak helen cazibesini koumaktadır. Asidik yapısı itibariyle Cilt üzerindeki sorunlu deri bölgesinin yakılarak kurutulmasını ve akabinde citten atılmasını sağlayan Kimyasal Peeling yöntemleri dövme silme uygulamarında da kullanımı giderek artan bir yöntem olarak yaygınlaşmaktadır.  

TCA Peeling Nedir ? 
Dövme silmede TCA Nasıl Uygulanır
TCA Bir asit türüdür. Labaratuar ortamında Asetik asitin (sirke ruhundan elde edilir) klor gazına maruz bırakılmasıyla girdiği tepkime sonucunda oluşan TCA, Peeling ürünü olarak deiyonize suda çözelti haline getirilerek Uygulandığı üst tabakadaki deriyi yakması ve yanmaya bağlı kuruyan ölü derinin soyulmasını sağlayan bir asit solisyonu olarak kullanılır.

TCA (trikloroasetik asit) peelingle özellikle, cilt lekeleri, gözenekler, faça izleri, jilet izleri, dikiş izleri hatta periodik kullanımlarda cilt kırışıklıkları bile giderilmektedir.

TCA-Kimyasal peeling uygulamarının sadece Dövme, leke ve iz gibi oluşumların yok edilmesi tedavinde kullanıldığı yada kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Ciltte iyileşme sürecinde olan yaralara, kanamalı akne ve sivilce durumlarında ve alerjik ciltlere uygulanmamalıdır.

Sonuçta uygulanan Peeling işleminin asit içerikli bir solisyola yapıldığı düşünülecek olursa, sağlam ciltlerde bile dikkatsiz uygulamarda sorunlara sebeb olabilen bir solisyonun , yaralı yada iyileşmekte olan bölgelere tatbikinin ardından nasıl ciddi problemlere sebeb olacağını düşünmek hiçte zor olmasa gerek. Bu anlamda,  Dövmeden kurtulmak adına bu tür durumların göz ardı edilmesi ciddi dermatolojik sıkıntılara neden olacağından bu tür durumlarda kullanımı sakıncalıdır. 

TCA Nasıl Uygulanır


Cilt yapısının hassasiyetine bağlı olarak derecelendirilebilen TCA peeling uygulamasında ilk adım cilt tipine uygun derecelendirilmiş solisyonu seçmektir. Burada bilinmesi gereken en önemli durumun ilk uygulamada dövmenin silinmesini sağlamak amacıyla cildi zorlayan, gereğinden fazla oranlı solisyon ve cilde temas süresinin fazla olması gibi yaklaşımların kesinlikle tehlikeli olduğudur.

Dövme silme işlemi Özellikle yüz bölgesi gibi cildin hassas olduğu yerlerde ise uygulanacak TCA oranı mümkün mertebe düşük dereceli olmalıdır. Bu anlamda yüzün, cildin en hassas bölgesi olduğu unutulmamalı ve oran ortalama % 10 ila 20  dolaylarında olmalıdır.

Ancak, Dövmenin derinliği,  ten rengi ve cildin hassaiyetine bağlı olarak % 25 oranına kadar da yükselebilmekdir. Uygulama esnasında TCA solisyonu, öncesinde temizlenmiş olan bölgeye, cilde temas ettiğinden şüphe duyulmayacak biçimde 2 ila 3 dakika arasıda değişebilen sürelerde hafif darbelerle sürülmelidir. 1-2 dakika içerisinde ciltte oluşmaya başlayan iğne batıklarına benzer yada yanma gibi hafifi acı hissi yaratacağı önceden bilinmeli cidin zorlanmaya başladığı noktada 1 dakidan az 3 dakikadan fazla olmamasına özen gösterilerek uygulamaya son verilmelidir.

TCA uygulamasının Asidik bir Peeling uygulaması olduğu unutulmamalı, her uygulama arasında en az 20 günlük bir periyotun olmasına dikkat edilmeli ve yeni gelen deri oluşumunun cilt dengesi sağlanmadan ikinci uygulama gerçekleştirilmemelidir.

TCA Uygulama Sonrası Yapıması Gerekenler


TCA uygulamasının ardından doğal-organik sabun yada şampuanla uygulamanın olduğu bölge hemen yıakanmalı ve su ile cilt terapi edilmelidir. Bahsi geçen işlemlerin ardından cilt dengesinin tekrar kazanılması sağlayacak sağlıklı bir tedavi süreci için çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri yada B5 bepantenol gibi yüksek nemlendirici etkilere sahip vitaminlerle uygulama sonrasında hasarlı bölge sürekli desteklenmeli ve doğrudan sıcağa ve bakteriyel süreçlere maruz kalmamasına önem verecek biçimde dışsal etmenlerden konuması sağlanmalıdır.

6 ila 10 seans arasında değişen uygulamalar sonucunda dövmeden tamamen kurtulmak mümkündür.  TCA peeling yönteminin hassas ama bilinçli kullanımda sorunun kesin çözümü için çok iyi bir dövme silme yöntemi olduğu unutulmamalı ve cilt dengesinin sağlanması açısından önerilen mineral ve vitamin desteklerinin 4-5 saat gibi zaman dilimlerinde cilde sürülerek, dokunun kendini güçlendirmesi sağlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR