Cilt Bakımı ve Kimyasal Peeling

Son zamanlarda klinik merkezlerin ve güzellik salonlarının dışında kişinin kendi başına uygulayabileceği basitlikte uygulamalar olan kimyasal peeling yöntemleri cilt bakımı açısından her geçen gün kullanımı giderek artan uygulamalar olarak yaygınlaşmektadır.

Bu yazımda Kimyasal peelin uygulamalrında en dikkati çeken yöntem olan TCA asit peelingi hakkında bilgiler derlemiş bulunmaktayım. İlk olarak TCA nedir sorusuyla başlamak bu anlamda en doğru giriş olacaktır.

TCA Nedir 


TCA ( trichloroacetic acid ) kimyasal peeling uygulamarında en sık kullanılan peeling asitidir. Labaratur ortamında asetik aitin klor gazıyla girdigi tepkime sonucunda oluşan TCA, Destelize suda belirli oranlarda çözülerek solisyon haline getirilir. Peeling uygulamasında ise TCA asiti derinin en üst tabakası olan epidermik tabakayı yakarak , hücre ölü dokusunun soyulması ve bu biçimiyle ciltten atılmasını sağlayan bir basit bir yöntemdir. 


Bir çok nedene bağlı olarak tenimizde ortaya çıkmış yada doğuştan vaar olan cilt lekeri , çatçak, sivilce, yara, ameliyat, kesik izleri,kalıcı dövme silme işlemleri, güneş yanıklarına bağlı oluşan kararma , pigment dengesizliğine bağlı gelişen derideki ton farklılıkları hatta genital siğil hastalıkları gibi bir dizi dermatolojik sorunun tedavisinde uygulanan TCA bir çok riskli cerrahi uygulamanında tehlikesini ortadan kaldırmıştır.

Bu anlamda, Yanlış yönlendirme, bir çok kaynakta yeterince araştırılmadan verilen tıbbi telkin ve öneriler ve hatta maddi çıkarlar ugruna , bilebile uygulanan agır tedavi metotları sonucunda yaşamsal tehlikelere kadar uzanabilen cilt problemlerinde de TCA baş vurulabilecek en güvenilir tedavi yöntemidir diyebiliriz.

Bu özelliği ile Özellikle avrupada uzun yıllardır kullanılmasına ragmen ülkemizde hala yeterince bilinmeyen bir uygulama olan TCA peeling yöntemi, kişinin kendi başına rahatlıkla yapabileceği bir uygulama olmasıylada hem ekonomik hemde güvenilir bir tedavi yöntemidir.

TCA uygulamasında 
Dikkat Edilmesi Grekenler 

Cilt Bakımı ve Kimyasal Peeling

Düzenli ve hedefe dönük kullanımlarda çok yüksek oranlarda barşarı sağlayan bir peeling yöntemi olmakla beraber asidik bir uygulama olan TCA peelin yönteminde de elbette dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur.

Her tedavi sürecinde olduğu gibi TCA uygulamasında da öncesi ve sonrası süreçlerde uygulamayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için mutlaka hatırda tutmazı gereken hususları başlıklar halinde sıralayacak olursak; İyileşmekte olan ve hala kabuk atmamış yaralı bölgelere, Ameliyat sonrası dikişleri hala alınmamış bölgelere, Kanamalı olan sivilce , çıban ileri akne semptomlarında, aleerjik reaksiyonlara bağlı gelişen zona ve seboroik dermatit hastalıklarının ilk evrelerinde, ve aşırı hassas cilt yapısı olan kişilerde kullanılması sakıncalıdır. 

TCA peeling uygulamasının cilt üzerinde varlık gösteren iz, leke, dövme vb gibi rahatsız edici unsurların yok edilmesinde kullanılan bir peeling asidi olduğu unutulmamalıdır.

Cilt hastalıklarının tedavi sürecinde değil tedavi sonrası oluşabilecek izlerin ortadan kaldrılkmasına dönük bir peeling yöntemi olduğu TCA hakkında bilinmesi gereken ilk şeydir.

Cilt Bakımı ve Kimyasal Peeling TCA Peeling Nasıl Yapılır 


Cilt yapısının hassasiyet ine bağlı olarak derecelendirilebilen TCA peeling uygulamasında ilk adım cilt tipine uygun derecelendirilmiş solisyonu seçmektir.

Burada dikkat edilemesi gereken en önemli durumun ilk uygulamada sorunun çözülmesini sağlamak amacıyla cildi zorlayan, gereğinden fazla oranlı soliyon ve cilde temas süresinin fazla olmas gibi yaklaşımların kesinlikle tehlikeli olduğudur.

TCA’nın uygulanacağı bölgedeki sorun ne olursa olsun tek sansta sorundan kurulmaya çalışmak tedavi sürwcini zora sokacağından, soğuk kanlı ve dikkali davranılmalıdır. Uygulama esnasında TCA solisyonu, öncesinde temizlenmiş olan bölgeye, cilde temas ettiğinden şüphe duyulmayacak biçimde 3 ila 5 dakika arasıda değişebilen sürelerde hafif darbelerle sürülmelidir.

1-2 dakika içerisinde cildde oluşmaya başlayan iğne batıklarına benzer yada yanma gibi hafifi acı hissi yaratacağı önceden bilinmeli cidin zorlanmaya başladığı noktada 3 dakidan az 5 dakikadan fazla olmamasına özen gösterilerek uygulamaya son verilmelidir. Ardından doğal-organik sabun yada şampuanla uygulamanın olduğu bölge hemen yıakanmalı ve su ile cilt terapi edilmelidir. 


TCA Uygulama Sonrası 
Yapıması Gerekenler 

Bahsi geçen işlemlerin ardından cilt dengesinin tekrar kazanılması sağlayarak, sağlıklı bir tedavi süreci için çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri yada B5 bepantenol gibi yüksek nemlendirici etkilere sahip vitaminlerle uygulama sonrasında hasarlı bölge sürekli desteklenmeli ve doğrudan sıcağa maruz kalmamasına önem verecek biçimde dışssal etmenlerden konuması sağlanmalıdır.

Giderilmesi istenen sorunun tamamen kaybolması sürecine kadar 15- 20 günlük periotlarda uygulanabilecek olan TCA peelin yönteminin hassas ama bilinçli kullanımda sorunun kesin çözümü için çok iyi bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalıdır. 

Yazımızın sonuna gelirken diğer Peeling hakkında hazırlanan makaleleriminde dikkate değer olduğunu vurgular, iyi okumalar dileriz.

PEELİNG HAKKINDA DETAYLI 
BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR