Tırnak Düşmesi

Tırnaklarımız bizim için oldukça değerli organlardır. Hastalandıklarında kıymetini bilsek de aslında tırnak tıpkı diğer organlarımız gibi imtina ve özen ister. Üstelik dış etkilere çok açık olduğu için tırnaklara sert cisimlerle basınç yapmamak gerekir. Ayak tırnakları içinse sıkı ayakkabılar başta nasır ve tırnak batması olmak üzere tırnak düşmesine bile neden olabilirler. Peki nedir tırnak düşmesi ?

Tırnak Düşmesi

Tırnak DüşmesiŞimdi size tırnak düşmesi ile alakalı olarak tirnakk.wordpress.com sitesinden bir alıntı yapacağım.



Düşen bir ayak tırnağını tanımlamak için kullanılan tıbbi terim, onikoptoz veya onikolizdir ; bu da tırnağın tırnak yatağından ayrılması durumudur. Bu fenomen genellikle mantar enfeksiyonu veya travmatik yaralanmanın bir sonucudur.


Ayak parmaklarınız ve parmaklarınızın dokular  ayak tırnaklarınızı korumaktadır. Tırnaklarınız ise keratin adı verilen sertleştirilmiş bir protein katmanlarından oluşur ve bunlar da aynı zamanda saçlarınız ve cildinizde vardır. Tırnaklarınızın sağlığı genel sağlığınızın hakkında bilgi vermektedir.  Sağlıklı tırnaklar genellikle pürüzsüzdür ve renkleri tutarlıdır. Tırnak renk değişikliği ve büyüme hızındaki değişiklikler, akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet ve aneminin belirtileri olabilir. Beyaz lekeler ve dikey sırtlar zararsızdır.

Tırnak Sararması.jpg
Bir fungal tırnak enfeksiyonu, mantarların tırnak içinde, altında veya üzerinde aşırı büyümesi sonucu oluşur. Mantarlar sıcak, nemli ortamlarda gelişir, bu sebeple bu tür ortamlar doğal olarak mantarın gelişmesi ve yayılması için idealdirler. Mantar enfeksiyonları ayak ve el cildin de, vajinal ve genital bölgede meydana gelebilmektedir.
Tırnak sararması sebepleri arasında genetik veya kalıtsal sebepler yoktur. Dış etkenler tırnak sararmasına neden olur. Bunlar arasında ;
Tırnaklar bir yandan parmakları dış etkenlerden korumak için gerekli olsa da, bir yandan da kadınlar için önemli bir görsellik sağlarlar. Normalde koruyucu bir protein olan kreatin maddesinden oluşan tırnaklar dayanıklıdır. Sağlıklı bir metabolizması olan kişilerin tırnakları sağlıklı olur. Yüzeyleri düzgün, renkleri pembe, sert olduğu kadar esnek yapıda olur. Ancak bazen tırnakların fazla uzamasından veya kapılan tırnak hastalıklarından kaynaklı tırnak kırılması meydana gelmektedir. Ayrıca tırnak kırılması tırnak bakımının yeteri kadar yapılmadığına, çeşitli hastalıklara, hormonlardaki düzensizliğe işaret edebilir. Bu yüzden tırnak kırılması önemsenmelidir. Tırnak sağlığı için, düzenli bir bakım yapılması gerekir.

Tırnak Düşmesi

Tırnak DüşmesiTırnak başlangıçta  rengini kaybetmektedir ve yavaş yavaş tırnak yatağından
ayrılmaktadır.  Bu duru m ağrılı bir süreçle devam edebilecektir. Bundan kaynaklı tırnağa bu durumda ilk bakımın ve tedavinin başlanması gerekmektedir.
Ciddi durumlarda, tırnak matrisine (kök) enfeksiyon yayılmasını veya kalıcı hasar görmesini önlemek için tıbbi yardım aranmalıdır.
Tırnak yataklarından tırnağın ayrılması, kanama ve rahatsızlıktan enfeksiyona ve olası şekil bozukluğuna kadar değişen semptomlarla sonuçlanabilir. Bazı durumlarda tırnak  belirli bir sebepten düşebilir ama altında tırnak düşmesine neden olan başka bir sebep vardır.
Tırnak Düşmesi.jpg

Tırnak Hastalıkları


Tedavi edilmesi gereken ve bazılarının tırnak düşmesine neden olduğu tırnak hastalıkları aşağıdaki gibidir;
  • Bakteri ve mantar enfeksiyonları
  • Çatlaklar
  • tümörler
  • Siğiller
  • tırnak sararması
  • tırnak kırılması

Tırnak Kırılması Tedavisi

Tırnak Kırılması Tedavisi.jpgTırnak Sararması

Oje: Tırnaklarınızda sürekli olarak oje varsa, tırnağın ihtiyaç duyduğu oksijeni yeterince alamıyor olabilmektedir.  Özellikle de oje kalın bir katman oluşturuyorsa tırnak sararmasına neden olmaktadır.
Mineral Eksikliği: Vücuttaki mineral eksiklikleri tırnakların renginde değişime ve sertlik kaybı gibi fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Özellikle demir ve çinko eksikliği tırnak sararması ile sonuçlanabilir.
Tırnak Mantarı: Tırnak mantarının  en belirgin belirtileri arasında  tırnak sararması vardır. Aşağıda tırnak mantarı hakkında daha geniş bilgi vardır.
Sigara:Sigara dumanında bulunan nikotin ve katran tırnak sararmasına yol açar. Bu durumda parmak ucundaki deri de sararacaktır. Ayrıca; sigara yüzünden kan dolaşımı parmak uçlarına daha az oksijen taşıyarak tırnak sararması durumu ortaya çıkarmaktadır.
Bazı Hastalıklar:Tırnak sararmasına  bazı hastalıklarda neden olabilmektedir. Bu hastalıklar;
  • Böbrek, karaciğer ve akciğer sorunları
  • Şeker hastalığı
  • Çok nadir görülen sarı tırnak sendromu
Bu hastalıkların ortak özelliği, kan dolaşımını ve oksijen emilimini zayıflatarak bazen tırnak dokularının yeterince beslenememesine yol açmalarıdır.

Tırnak Mantarı

Tırnak Mantarı.jpg
Zaten vücudunuzda   bulunan funguslar tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bir mantar enfeksiyonu geçiren biriyle temas kurduysanız, size bulaşmış olabilir.  Ayrıca tırnak mantarı, ayak mantarına , ayak mantarları tırnak mantarlarına  neden olabilmektedir.
 Tırnak mantarının tedavisi, belirtileri, kesin çözümü ilaçlarının anlatıldığı aşağıdaki yazılarımı okumanızı şiddetle öneririm.
Kaynak: https://tirnakk.wordpress.com/2017/07/25/tirnak-dusmesi/

Bu uzun alıntıdan da göreceğiniz üzere, tırnak batması, tırnak düşmesi ve tırnak kırılması gibi problemler zamanında ve gerekli bakımlarla çözülmesi gereken sorunlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR