Saç Yazıları

Saç YazılarıBu sefer size daha önce alıntıladığımız ve kendimizin yazdığı yazılardan bir derleme yapacağız. kısa kısa özetler geçerek size faydalı olacak bir yazı oluşturmayı hedefledik iyi okumalar.

Saçın Yapısı

Tırnaklar ve tüyler gibi saçların da deriyi koruyucu özelliği vardır. Üç aylıkken (anne karnında) saçlar çıkma­ya başlar. Yeni doğan bir bebeğin saç yapısı yetişkin bir insanla aynı değildir. İnsan vücudunda 5 milyon tüy vardır ve ayrı yapılardadır, yaklaşık 100.000 tane olan saç teli­nin yapısı ve gücü diğer tüylerden farklıdır.

Saçlar, çok ince olmasına rağmen oldukça büyük bir alan kaplarlar. Birbirine sürtüldüğü zaman negatif dur­gun bir elektrikle yüklenirler, bu sebeple pozitif yüklü maddelere doğru çekilir. Sebum (yağ) bezleri ile bağlantılı oldukları için kirlenirler.


Saç Uzatma için Bakım Yağı

Saç uzaması için bakım yağının nasıl yapılacağını anlatacağım. Bu bakım yağını hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kullanacağınız yağların orijinal olmalarıdır aksi takdirde hiçbir sonuç alamazsınız. Ben doakozmetik.com dan aldığım yağlarla yaptım.

Malzemeler
100 ml Hindistan cevizi yağı
30 ml Jojoba yağı
10 ml Biberiye yağı

Saç Dökülmesi ve Vitamin

Saç dökülmesinin nedenlerinden biriside vitaminlerdir. Kadınlarda ve erkeklerde herkesin ortak problemlerinden biri yaş ilerledikçe saçların dökülmesidir. Bunun en önemli nedenleri depresyon, hormonal dengesizlik, kullanılan ilaçlar, beslenme bozukluğu ve kalıtımsal faktörlerdir. Düzenli bakım ve ilaçlarla özellikle de doğanın sunduğu mineral ve vitamin desteği ile saç kaybını en azaltmak mümkün.

Saçın Fazla Dökülmesinin Nedenleri

Saçlar kişilerde farklı şekilde dökülmeler gösterebilir, bu dökülmesinin nedenleri saç uçlarının çatlaması kırılması zarar görmesi dış tabakası olan keratin tabakasının zarar görmesi sebep olarak gösterilebilir. Bazen kimyasal faktörler de saç dökülmesine sebep olabilir bunlar perma boya fırın gibi işlemlerdir. Ayrıca klorlu ve kireçli sular güneşlenme sırasında uv ışınları saç dökülmesine sebep olabilir.

Saçlar genelde tepede veya yanlarda ilk olarak dökülmeye başlar. Ama saçların ömrünün kısa olduğunu ve yerine yeni saçların çıkmadığını düşünmeyin. Kadınlarda menopoz döneminde saç dökülmeleri artabilir. Bazen ergenlik döneminde de saçlar dökülebilir yüz saç dökülmesi yani 100 tel saç dökülmesi genel olarak normal karşılanır.

Kadınlarda Saç Dökülmesini Önlemek

Kadınlarda saç dökülmesinde tanı için saç rengi, saçın sıklığı, saç çapı ve saçın dökülme tipine bakılır ve sistematik kan tahlilleri ile bir hormon tablosunun oluşturulmasının akabinde saç dökülmesinin nedeni belirlenir. Coaching, yani düzenli danışmanlık diye adlandırdığımız takip ile saç dökülmesi yaşayan kadınların saçlarının uzun vadede korunması mümkündür.


Kadınların saç dökülmesini engellemek için önerilen tedaviler saçlı deriye yerel uygulanan ilaç, vitamin ve diğer tetikleyiciler; ağızdan alınan gıda takviye tabletleri ya da saç dökülmesinin ileri boyutlara ulaşması durumunda diğer tedavilerle eş güdümlü yürütülecek bir saç nakli olarak özetlenebilir.

Saçlarınızla İlgilenin

Saç Yazıları
Isı vb. değişimler saç yapısını zorlar ve bunun neticesinde saçlar elektrikle yüklenir. Saç telleri uçuşur ve çıtır çıtır sesler çıkarır. Özellikle saçlarınızı fön makinesi ile kuruttuğunuzda elektriklenme sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Avucunuza bir miktar hindistan cevizi yağı alın, yağı avuç içinize iyice yaydıktan sonra saçlarınıza sürün. Gerekirse bitki özleri içeren saç bakım yağları da kullanabilirsiniz. Böyle ürünler bakım yapmanın yanı sıra saçlarınızdaki elektriği de alır. Eğer aceleniz varsa, yağ kullanmadan saçlarınızı su ve gliserinle hafifçe nemlendirin.

E Vitamini Saç Bakımı

E vitamini saç bakımında kullanılabilecek en etkili vitamindir. e vitamini kullanımı saçlarınızı besler ve dökülmesini azaltır. Size hazırladığımız e vitamini yazısı için iyi okumalar. E vitamini 1920 yılında keşfedilmiş ve 1936’da izole edilmiştir. Hücreler üzerindeki önemli antioksidan etkisinin keşfedilmesi ise seksenli yılları bulmuştur. E vitamini çeşitli maddeleri kapsayan genel bir terimdir ve içlerinde en yaygın şekilde tanınanı alfatokoferoldür. Saf e vitamini tochapherol acetate ismindedir. Piyasada satılan e vitamini yağı adı altındaki ürünler saf e vitamini değildir.

Kuru Saç Dökülmesi

Kuru saçların bakımına özen göstermelisiniz. Kuru saçlarda dökülme sorunu için yapabilecekleriniz şunlar. Saçlarınız kuruysa, eski canlılığını kaybetmişse ve saçlarınız dökülüyorsa burada vereceğimiz kuru saçların dökülmesini engellemek için aşağıdaki pratik bilgileri kullanabilirsiniz.

Kuru saçIsı işlemleri saçın kurumasının temel etkenlerinden birisidir. Fön, maşa, düzleştirici vs. gibi metodlar saçın kurumasında önemli bir faktördür. Bu uygulamalardan vazgeçemiyorsanız, ısı ayarını orta seviyeye veya orta seviyenin altına düşürmeniz gerekmektedir.

Saç Uzatma

Bir saç telinin ömrü yaklaşık 4 senedir ve yılda ortalama 15 cm uzamaktadır, saç teli dökülme evresine gelene kadar 60 cm uzunluğa erişir. Doğru ve doğal saç bakımları yapılarak saçların uzatılması mümkündür. Bu uzatma daha hızlı uzaması değil, saçın korunması ve kırılmasını azaltma manasındadır. Doğal saç bakımı yapıldığı durumlarda, saçlar daha nemli kalır ve kimyasal maddelerle aşınmazlar. Saçlar doğal metotlarla temizlenir ve bakımları yapılırsa hem saç ömrü artar hem de saçlar kırılmadığı ve koparak dökülmediği için daha çabuk uzarlar.

Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi neden olur hangi durumlar saç dökülmesine neden olur konulu yazımızda iyi okumalar diliyoruz. Saçlarda dökülme sık rastlanan bir durumdur. Dış görüntünün önemli bir bölümünü oluşturan saçlardaki problemler hem fiziksel, hem psikolojik olarak rahatsızlık verir. Saç dökülmesi saçlı derinin tümüne yayılabilir veya bir kaç alanda lokalize olabilir; bu kalıcı tahribat veya geçici dönemsel dökülmeler şeklinde de gelişebilir. Saç dökülmesi bir çok kişinin şikayetçi olduğu bir problemdir. Problemin saç dökülmesinde bir artış mı, yoksa saçlarda seyrelme veya kelleşme mi olduğu muhakkak belirlenmelidir. 

Saç dökülmesi en çok tarama ve yıkanma esnasında belirginleşir. Günde 100 kadar yıkama sonrasında ise 200’e yakın saçın dökülmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki dökülmeler normal değildir ve bir Dermatoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Örneğin sonbaharda saçlarda görülen günde 100- 150 tel dökülme normaldir. Bu dönemde iyi beslenemiyoruz. Sebze ve meyvenin azalmasından dolayı yeterince vitamin alamıyoruz.

Fön Saç Ütüleme ve Saça zararları

 Saçları hızlı bir şekilde düzleştirmenin diğer bir yolu da ütülemektir. Nasıl yapabilirsiniz? Saçlarınızı parmaklarınızla düzleştirerek fönleyin. Saçlarınız kuruyunca düz bir fırça ile tarayın, varsa parlatıcı veya sprey uygulayın. En sonunda 3-4 cm’ lik kısımlar halinde düz bir zeminde ütü uygulayın. Bu yöntemle saçlarınız 2-3 gün düz kalacaktır.

Saç Uzatma

Saçlı deride bulunan saç kökleri anojen, katojen ve telojen olmak üzere üç evre geçirirler. Anojen evre olgunlaşma evresidir ve saçlarımız bu evrede uzarlar. Normal bir insanın saçı anojen evresinde 1 ila 1,5 cm uzamaktadır. Bu uzama koşulları beslenme, stres, iklim şartları ve saça uygulanan maddelere göre değişiklikler gösterebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR