Baharatların Yararları

Baharatların YararlarıBaharatların Yararları


Baharat olarak sofralarımızın vazgeçilmezleri olan gıda maddeleri genellikle, bitkilerin, yaprak, tohum gibi kısımlarının kurutulması, toz haline getirilmesi sonucu elde edilen, acı ekşi, gibi tatlar veren yemek tatlandırıcılarının genel adıdır.

Bu yzaımızda size baharatların yararlarından bahsedeceğiz.

Adaçayı Yararları

Çok iyi bir antiseptik olan ada çayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisi nedeniyle tercih edilir. Uyku düzenini sağlamada faydalıdır. Hastalık sonrası kullanıldığında, bedeni kuvvetlendirir. Göğsü yumuşatır, bademcik ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Soğuk algınlığına yararlıdır. Aynı zamanda ağız hijyenini sağlamak amacıyla gargara da olarak kullanılabilen adaçayının yararları saymakla bitmez.

Anason Yararları

Anason hazmetmeyi kolaylaştırır ve şişkinliği önler. Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı faydalıdır. Bulantıyı giderir. İshali ve kusmayı keser. Sakinleştirici etkisi nedeniyle sinirleri yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da iyi gelir. Beyin yorgunluğunu giderir. Anasonun yararları arasında öksürüğe iyi gelir; astım, bronşit ve nefes darlığı şikâyetlerini azaltır. Anasonun faydaları arasında aybaşı kanamalarını düzene sokmaya yardımcı olma etkisi de bulunmaktadır.

Baharatların YararlarıArdıç Yararları

Ardıç özellikle cilt rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Sedef, egzama gibi durumlarda ardıçın yararları çok sık anlatılmaktadırbahsedilmektedir. Ardıçın faydaları sadece bunlarla sınırlı değil, insan bünyesini kuvetlendirir.

Biberiye Yararları

Biberiye kan dolaşımını hızlandırır. Kılcal damarları açar. Biberiye yağı, kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlar. Biberiyenin faydaları arasında sinirleri uyarmak ve güçlendirmek vardır. Mide ve bağırsakları uyarır. Biberiyenin yararlarından bir diğeri idrar söktürücülüğü ve kadınlarda aybaşını düzene sokar. Etkili bir toniktir. Cildi temizler, gençleştiririci etkileri vardır.

Çam Fıstığı Yararları

Çam fıstığı pankreas hastalıkları ile romatizmanın tedavisinde de etkilidir. Tüberküloz ve aneminin gelişmesini engellemeyi sağlamakta; ayrıca damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, onikiparmak bağırsağı, siroz ve mide tedavisinde kullanılmaktadır. Kolestrol seviyesinin yükselmesini durdurur ve düşmesine yardımcı olur. Kolestrol seviyesini dengeler. Çam fıstığının yararları arasında egzama ve sedef hastalıklarının durdurulması ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasında yardımcı olur. Bazı alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasını engellemekte çam fıstığı faydaları arasındadır.

Çemen Yararları

Çemen iltihaplı müzmin yaralara, şeker hastalığı, kolesterol, lipit, trigliserit, kansızlık, iştahsızlık, unutkanlık, dalak rahatsızlığı, üşütme, öksürük, nevralji, siyatik, eklem iltihaplanması, dermansızlık ve zayıflığa karşı ve de erkeklerde cinsel gücü ve de kadınlarda sütü arttırıcıdır. Çemenin yararları arasında el ve ayak terlemesi, ağız kokusu, verem, kemik erimesi, kemik iliklerinin iltihaplanması, göğüs anormalliği, saç dökülmesi gibi konularda çemenin faydaları sayılır.

Çörek Otu Yararları

Çörek otunun antioksidan özelliği vardır. Astım ve bronşiyal hastalıklar, sırt ağrısı ve romatizmal hastalıklar, ishal, baş ağrısı, kas ağrıları gibi sağlık sorunlarına çörek otu faydalıdır. Çörek otunun yararları arasında karaciğeri koruyucu özelliği bildirilmektedir

Defne Yararları

Defne yorgunluk, bronşit, uyutucu, mikrop öldürücü, hazım ettirici, spazm çözücü, mide bağırsak gazı söktürücü, idrar söktürücü, nefes açıcı, terletici, hazmettirici ve uyarıcı özelliği vardır. Defnenin yararları arasında soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, romatizma, ağrılarına faydalıdır.

Dereotu Yararları

Dereotu safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar. Mide ve bağırsak gazlarını önler. Ağrı ve krampları giderir. İdrar söktürür. Dereotunun yararları vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. İştah açar. Anne sütünü çoğaltır. Kansere karşı korur. Kıyılmış yapraklarından, tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi gelir. Dereotunun faydalarından bir diğeri yatıştırıcı özelliğidir.

Fesleğen Yararları

Fesleğen yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı ve sindirimi uyarıcıdır. Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir. Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumları fesleğenin yararları arasındadır. Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir. Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır. Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır. Fesleğenin faydaları antibakteriyel özelliği ile bilinir.

Hardal Yararları

Hardal Tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatürree şikâyetlerini azaltır. Hardalın yararları arasında beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır. Hardal faydalarından bir diğeri kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir.

Hindistan Cevizi Yararları

Hindistan cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizinin yararları arasında mide bulantısı ve kusmayı engelleyici etkiye sahiptir. Sıtma ve tifo gibi vakalarda vücudun kaybettiği sıvıların yerini aniden doldurabilir. Kan şekeri ve insülin üretimini dengeler. Hindistan cevizinin faydaları arasında kemik erimesini engelleyici özelliklerde sayılmaktadır.

Kakule Yararları

Kakule kokusu ve tadı fazla keskindir. Dizanteriyi tedavi eder. Bol idrar söktürür. Kakulenin yararı mideyi çalıştırır, gaz söktürür. Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler. Mide bozukluğu sonucu meydana gelen migreni geçirir. Akciğerler için antiseptiktir. Bronşite kakule faydalılıdır. Tükürük akışını hızlandırır.

Karabiber Yararları

Karabiber özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. Mideyi ısıtır. İştah açar. Karabiberin yararları için hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. Karabiberin faydaları arasında idrar söktürücülüğü sayılır. Enerji verir. Sinirleri kuvvetlendirir.

Kekik Yararları

Kekik vücut direncini artırır. Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını keser. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Kekiğin yararları salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Adet düzenleyicidir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür. Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Kekik faydaları saymakla bitmeyecek bir bitkidir.

Kırmızı Biber Yararları

Kırmızı pul biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanseri önleyici etkidedir. Düzenli tüketimi kan dolaşımını hızlandırır. Kırmızı pul biber vücuttaki gazı atmanıza kolaylık sağlar ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur. Kırmızı pul biber kalp ve sinir sistemini güçlendirir. Bu nedenle kalp krizi önleyicisidir. Bazen soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılır. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu arttırır. Kırmızı biberin yararları arasında romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır. Krampları giderir, kolerayı önler. Kanser tedavisinde kullanılır. Kırmızı biber faydaları arasında terlemeyi arttırır, gut hastalığına iyi gelir.

Kimyon Yararları

Kimyon midevidir; iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Hava yutmayı önler. Kimyonun yararları arasında diyareyi hafifletici etkisi vardır. İdrar söktürücüdür. Sinirleri uyarır. Sinirsel baş dönmelerini keser. Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır. Kramp ve kalp rahatsızlıklarında kimyon faydalıdır. Terletici etkisi de bulunmaktadır.

Köri Yararları

Köri doyurucudur. Körinin doyurucu özelliği olduğundan zayıflamaya etkilidir. Köri çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur. Sindirime yardımcı olur. Körinin yararları vücuttaki biriken zararlı maddeleri atar. Hazım ve karaciğer sorunlarına da oldukça faydalıdır. Safra kesesi hastalıklarında da kullanılır. Soğuk algınlığı, çıban, epilepsi, astım, baş dönmesi gibi hastalıklarda hastalara yardımcı olduğu gözlenmiştir. Fazla fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür ve körinin faydaları arasında kanser sayılır.

Nane Yararları

Nanenin birçok yararı vardır. Nane iştah açar. Ateşi düşürür. Anne sütünü artırır. Sütle şişen memelerin şişini indirir. Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. İdrar söktürür. Safra akışını düzenler. Nanenin yararları bağırsak spazmını giderir. Hazmı kolaylaştırır, gaz söktürür. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Sindirim sistemi ve mide için fazla nane faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde faydalı rol oynar. Karaciğer yetersizliğini giderir. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir.

Safran Yararları

Safran iştah açar. Hafızayı güçlendirir. Zayıflama ve yağ yakma özelliği bulunur. Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir. Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir. Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır. Safranın yararları karaciğer hastalıklarında da yararı görülür. Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte safran faydalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR