Saçın Yapısı

Saçın YapısıSAÇIN YAPISI


Bu yazımızı kadincabakis.net sitesinden alıntıladık iyi okumalar. Kadıncabakis.net sitesi yavaş ve doğru adımlarla bilgiler giren bir site, yeni paylaşımlarını ilgiyle takip ediyorum, Bu yazıya bir kaç ekleme yapacağım izninizle.

Saç Bakımı önemlidir ama bu bakımlar için saçın yapısını bilmek lazım. Saçın yapısı ne kadar iyi bilinirse yapılacak bakımlar o derece etkili olur.

"Tırnaklar ve tüyler gibi saçların da deriyi koruyucu özelliği vardır. Üç aylıkken (anne karnında) saçlar çıkma­ya başlar. Yeni doğan bir bebeğin saç yapısı yetişkin bir insanla aynı değildir. İnsan vücudunda 5 milyon tüy vardır ve ayrı yapılardadır, yaklaşık 100.000 tane olan saç teli­nin yapısı ve gücü diğer tüylerden farklıdır.

Saçlar, çok ince olmasına rağmen oldukça büyük bir alan kaplarlar. Birbirine sürtüldüğü zaman negatif dur­gun bir elektrikle yüklenirler, bu sebeple pozitif yüklü maddelere doğru çekilir. Sebum (yağ) bezleri ile bağlantılı oldukları için kirlenirler.

Saçın Yapısı
Saçlarımız yumuşak ve güçlüdür; ama zarar görebilir ve kırılabilirler. Fazla nem, vücut içindeki dengesizlikler, sağlıksız beslenme, dıştan gelen etkenler (kötü maddeler kullanma, özen göstermeme), bazı ilaç tedavileri, saçlara zarar vermektedir.

Özellikle saç kılının en önemli özelliklerinden biri esnek olmasıdır. Bu özelliği sayesinde saçın şekli değişebilir ve kısa süre sonra hiç zarar görmeden eski halini alabilir.

Saçın esnemesini, şeklinin değişmesini ve kıvrılmasını sağlayan, korteksin yapısında bulunan uzun, keratin iplikçiklerdir. Saç kılı ıslatıldığında uzunluğu %30 kadar artabilir. Ancak daha fazla gerilim uygulanırsa saçta kırılmalar ortaya çıkar. Renk açma ve perma gibi kalıcı kimyasal uygulamalar veya kıldaki kimyasal maddelerle etkileşen doğal ya da yapay ışık kaynakları kortekse zarar verir ve saç esnekliğini kaybeder. Esnekliğini yitiren saç kıvrılmaz.

Özellikle kuru ve sıcak havada fırçalanan saç kıllarının statik elektrik sonucu birbirini ittiği ve saçın kabardığı gözlemlenir. Bu durumun önüne geçmek için nemlendiriciler ve şampuanlara konan katkı maddeleri ile statik elektrik oluşumunun azalmasına ve saç yüzeyinin düzgün olmasına çalışılır.

Saçların su içeriği nemli ortamlarda artar, korteks şişer ve kıl yüzeyi geçici olarak kayganlığını ve düzlüğünü yitirir, bu nedenle ıslak saçların taranması daha uzun sürer.

SAÇLAR NE KADAR HIZLI UZAR ?

Saç normal olarak günde ortalama 0.3 mm. uzar (ayda 1 ila 1.5 cm) kadınlarda bu uzama erkeklere göre daha hızlı olmaktadır.

Bir saç teli, 3 ile 4 sene uzar; sonra durulur. 1 ila 3 hafta daha sonra ise ölür, fakat hemen düşmez ve 3 ay bo­yunca başımızda kalır. Bu arada yeni bir saç çıkmaya baş­lar, bu sebeple, devamlı saçımız döküldüğü halde saçsız kalmayız. Günde 50 ile 100 saç teli dökülmesi normaldir. İlkbahar ve özellikle sonbaharda daha çok saç dökülür.

Saçlarınızın dökülmesi ve uzaması normal şeylerdir. Bu yüzden saç dökülmesi ve uzaması noktasında aşırı takıntıı olmamalısınız. Sonuçta saçınızın yapısı bellidir ve bunu değiştirmek elinizde değildir. Ayrıca saç konularında çok aşırı vaatli ürünlere çok inanmayın, bakımları aksatmayın. Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Saçın yapısı kişilere göre değişkenlik gösterdiği unutulmaması gereken bir olgudur. Bu yüzden saç tipinize uygun bakımlar yapmalısınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR