Kadınlarda Saç Dökülmesini Önlemek


Kadınlarda Saç Dökülmesini ÖnlemekKadınlarda Saç Dökülmesi

Bu yazımızı kadindasacdokulmesi.blogspot.com adresinden alıntıladık. İyi okumalar. Saç dökülmesi mevsim geçişlerinde en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında geliyor. Uzmanlar, birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkilerin saç dökülmesine neden olabileceğini, bu unsurları ortadan kaldırmadan yüzde 100 tedavinin mümkün olamayacağının altını çiziyor.

Kadınlarda saç dökülmesinde tanı için saç rengi, saçın sıklığı, saç çapı ve saçın dökülme tipine bakılır ve sistematik kan tahlilleri ile bir hormon tablosunun oluşturulmasının akabinde saç dökülmesinin nedeni belirlenir. Coaching, yani düzenli danışmanlık diye adlandırdığımız takip ile saç dökülmesi yaşayan kadınların saçlarının uzun vadede korunması mümkündür.

Kadınların saç dökülmesini engellemek için önerilen tedaviler saçlı deriye yerel uygulanan ilaç, vitamin ve diğer tetikleyiciler; ağızdan alınan gıda takviye tabletleri ya da saç dökülmesinin ileri boyutlara ulaşması durumunda diğer tedavilerle eş güdümlü yürütülecek bir saç nakli olarak özetlenebilir.

Sabunun Etkisi
Saçı temizlerken kesinlikle sabun kullanılmamalıdır. Çünkü sabun saç tellerinin kurumasına ve üstündeki küçük canlı hücrelerin ayrılmasına neden olur. Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazla asit içerir. Bu nedenle bazik özellikli sabun saç için kesinlikle tavsiye edilmez.

Saçları Sürekli Toplamanın Zararları
Kadınlarda Saç Dökülmesini ÖnlemekBayanlar saçlarını neden toplarlar biliyor musunuz? Çünkü artık saçın yıkanma zamanı gelmiştir. Bu durum saça fazla zarar verir. Özellikle sıkı tokalarla toplamak, saç teli hücrelerinin sıkışmasına seçenek açar ve saçlar kırılır. Hanımlar saçlarını fazla gergin bir şekilde topluyorsa belli bir zaman sonra alında ve şakaklarda saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyorlar. Saçları genelde toplamak yerine, açık bırakarak saç telleri hücreleri ve deri hücrelerinin hava almasını sağlamak gerekir.

Tarak ve Saç Fırçası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herhangi bir saç fırçası veya tarağa baktığımız zaman kılların arasında ek yerleri olduğunu görürüz. Bu ek yerleri saç tellerinin zarar görmesine neden olur. Ayrıca bazı saç fırçalarının kıllarındaki veya tarakların dişlerindeki pürüzler uzun süreli kullanımla kaybolur. Ancak bu arada saça oldukça zarar verir. Bu nedenle tek parçadan imal edilmiş taraklar tercih edilmelidir. Saç fırçası alırken kıllarını inceleyin. Kılların üzerinde hiçbir pürüz olmamasına dikkat edin. Tarakların dişleri de mümkün olduğunca geniş olmalıdır. Saçınızı tararken nemli veya ıslak olasına dikkat edin. Saç kuruyken taranırsa saç kırılır ve zaman içinde kurumasına neden olur.

Saçlarınıza nasıl şekil verdiğinize dikkat edin. Bazı saç modelleri, saç köklerinin fazla gerilmesine neden olur. Bu tür bir model gün aşırı veriliyorsa, zamanla saçların dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak gün aşırı uygulanan sıkı bağlanmış atkuyruğu ve fazla sıkı saç örgüsü bir zaman sonra saç dökülmesine neden olabilir.

Saç kurutma makinası kullanımını ve fön çekmeyi minimuma indirin. Isı, saç proteinlerinin yapısını güçsüzleştirmektedir ayrıca fırça ile beraber çekilen fön saç köklerine asılarak saçların zorlanmasına neden olmaktadır. Şekil vermek için kullanılan ve saça ısı veren diğer aletlerde aynı şekilde saç dökülmesine nüfuz etmektedir. Saçların kurutulması için yapılması gereken saçlara zarar vermeden hafifçe havlu ile kurulamak ve daha sonra doğal kurumaya bırakmaktır.

Saçlarınız ıslakken, fırçalamaktan ve taramaktan kaçının. Eğer kesinlikle taramanız gerekiyorsa geniş taraklı taraklar kullanın. Saçlarınız düğümleniyorsa taramak veya fırçalamak yerine parmaklarınızı kullanın. Ayrıca saçlarınızı havlu ile kurularken, nazik biçimde saçlarınızı kurulayın.
Saçlarınızı düzenli olarak yıkayın. Saçların düzenli olarak yıkanması saç tellerini ve kafa derisini sürekli temiz tuttuğundan enfeksiyon risklerini en aza indirerek saçların dökülmesini önler. Fakat saçlarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken bazı tavsiyelerimiz bulunmaktadır.

6-8 haftadan daha sık saçlarınızı boyamayın. Saç boyalarında bulunan bazı kimyasal maddeler saçlara zarar verebildiklerinden, saç dökülmesine neden olabilirler.
Stresinizi kontrol altında tutmaya çalışın.

Stres sadece saçlarımıza değil tüm vücudumuza zarar verir. Saç dökülmesi ise genellikle vücudumuzun strese karşı verdiği uyarı biçimidir. Yeterli ve düzenli uyku uyuyun ve düzenli spor yapın. Spor kan dolaşımını arttığından saçlarınızın beslenmesine yardımcı olmaktadır ve sporun strese iyi geldiği bilinmektedir.

C Vitamini; C vitamini, demirin vücut tarafından daha iyi biçimde emilimini sağlar ve ayrıca saç dokusuna sağlamlık veren kolajenin üretiminden sorumludur.

Çinko; Saçın beslenmesi için önemli besinlerden bir tanesidir. Hayvan kaynaklı ürünler, tahıl ürünleri, ceviz ve fasulye çinko barındırmaktadır.

Demir; Demirin başlıca görevi saçları besleyen oksijenin vücutta taşınmasıdır. Kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, susam ve fındık demir bakımından zengindir.

Omega 3, Yağ Asitleri; Bu yağlar saçların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur, çabuk kurumasını ve kırılmasını engeller.  Tuna, somon, uskumru balığı gibi deniz ürünleri ayrıca ceviz iyi gıda kaynaklarıdır.

Protein; Protein, saç için gerekli olan başlınca gıda kaynağıdır. Kırmızı et, beyaz et, balık, soya ürünleri, süt ve yoğurt protein bakımından zengin besinlerdir.

Biotin; Hücre gelişimine ve dolayısıyla saçın uzamasına katkıda bulunur. Hayvansal besinler ve baklagillerde bol miktarda bulunur.

Saçlarınızın dökülmesini engellemek ve durdurmak için hint yağı, hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı ve jojoba yağını eşit miktarlarda karıştırıp saç derinize uygulayın. Yağlarda dikkat etmeniz gereken şey piyasada satılan yağların çoğunun orijinal olmamasından dolayı istenilen faydayı görememenizdir. Hindistan cevizi yağı katı bir yağdır. Katı hindistan cevizi yağı almalısınız. Jojoba yağını ben doakozmetik.com adresinden almaktayım hindistan cevizi yağınıda oradan alıyorum yağlarınızın saf ve orijinal bitkisel yağlar olması en fazla dikkat etmeniz gereken konu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR