SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR

Bu yazımızı saglikligundem.com sitesinden alıntıladık iyi okumalar.

Uzmanlar, saçların sağlıklı ve parlak görünmesinde dışarıdan bakım kadar yediklerinizin de etkili olduğunu belirtti. Günlük beslenmenize dahil edeceğiniz yiyeceklerle saç görünümünüze ciddi şekilde değişiklik yapabilirsiniz.     

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ 

Saçlarda matlık ve zayıflık genellikle vitamin eksikliği, stres ve sigara, abur cuburla sağlıksız beslenme sonucu olabilir. Öncelikle saç sağlığı için yapılması gereken ilk şey vücudun su dengesini korumak, kafein ve alkol gibi su dengesini bozan içeceklerden uzak durmak. Çok fazla kafein içeren içecekler tüketmek, demir gibi saçı güçlendiren minerallerin vücuttan atılmasına, saçı zayıflayıp dökülmesine neden olur. Bol su ve taze meyve suları içmeye özen gösterin. Her gün tüm besin gruplarında uygun ölçülerde yediğinizde ve özellikle protein, demir, silis ve çinko bakımından zengin yiyeceklere odaklandığınızda saç dökülmesini önleyebilirsiniz. 

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR? Kan üretimini sağlayan kuru yemişler, badem, çekirdek gibi kabuklu yiyecekler ile böğürtlen, mavi yemiş gibi meyveler saç için mükemmel besinlerdir. Bu tür yiyecekleri günlük beslenmenize atıştırmalık olarak dahil etmelisiniz. Ayrıca, çinko kaynağı koyu yeşil yapraklı sebzeler, somon balığı gibi omega 3 bakımından zengin balık türleri, saçın sağlıklı görünmesini sağlayan B vitamini içeren tahıllar yenilmelidir. Yumurtalar biyotin bakımından zengindir, saç bakımında da yumurta sarısı önerilir. Bu nedenle haftada birkaç kez yumurta yiyin. Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız, protein bakımından zengin yiyecekler tüketmelisiniz.

Fakat her gün biftek yemek size yardım etmez. Bol yağlı yiyecekler saç dökülmesine yol açar. Bu nedenle balık, tavuk, dana ciğeri, az yağlı peynir, yumurta, badem, fasulye ve yoğurt yemelisiniz. Ayrıca soya fasulyesi ve tofu da yüksek miktarda protein ve çok az kötü yağ içeren iyi bir gıdadır. Demir hemoglobin (oksijeni vücudun organlarına ve dokularına taşıyan kanın parçası) üretiminde kilit rol oynar. Hemoglobin sağlıklı seviyedeyse, oksijen uygun şekilde dağıtılır. Böylece saçınızın derisi de iyi bir kan akışına sahip olur, saç oluşumu harekete geçirilir ve desteklenir. Bu nedenle demir bakımından zengin olan kuru üzüm, vişne suyu gibi gıdaları tüketebilirsiniz. 

Saçınızın gürleşmesini ve dökülmemesini istiyorsanız beslenmenizde silisyumun da bulunması gerekiyor. Çünkü vücut bu maddeyi vitamin ve minerallerin emilmesi için kullanıyor. Eğer silisyum tüketmezseniz yediğiniz vitaminler size yardımcı olmaz. Silisyum en çok fasulye filizinde, salatalığın kabuğunda, kırmızı ve yeşil biberde ve patateste bulunuyor. Bu yiyecekleri çiğ olarak tüketirseniz daha fazla doğal besleyici değerden yararlanırsınız Saçları dökülen birçok erkekte çinko eksikliği bulunuyor. Çinko hücrelerin yeniden üretiminden hormonal dengeye kadar birçok vücut fonksiyonunda kilit rol oynuyor. Tüm bunlar da saç gelişimini etkiler. Eğer vücudunuzda çinko miktarı düşükse saç folikülleriniz zayıflar, saçlarınız da kırılır ve dökülür. Bununla mücadele etmek için kırmızı et, kümes hayvanları, ceviz gibi kabuklu yemiş yemelisiniz. Zeytinyağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini saçları koruyan ve kalınlaşmasını sağlayan bir antioksidandır. Ayrıca hücrelerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Cildi nemli ve yumuşak tutar. 

Zeytinyağı saç köklerini nemlendirirken kırılmalara karşı da etkilidir. Zeytin yağını besin olarak tükettiğiniz gibi saçlarınız için bakım yağı olarak da kullanabilirsiniz. Gözlere olan faydasının yanı sıra havuç saçlara da iyi gelir. A vitamini sayesinde saçların sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayan sebum üretimini destekler. Kızarmış patates sizin için cazip gelebilir. Ancak yağlı yiyecekler saç dökülmesine yol açan en kötü suçlular arasındadır. Eğer canınız hamburger ve kızarmış patates çektiyse, hamburgerinizi evde kendiniz pişirin ve yanında da fırında patates hazırlayın. Ayrıca aşırı soğuk, baharatlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.

Kaynak: http://www.saglikligundem.com/sac-dokulmesini-onleyen-besinler-nelerdir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR