Saç Dökülmesi ve Vitamin


Saç Dökülmesi ve Vitamin

Saç Dökülmeleri ve Vitaminler


Saç dökülmesinin nedenlerinden biriside vitaminlerdir. Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi herkesin ortak problemlerinden birisidir ve özellikle yaş ilerledikçe saçların dökülmesi artar. Saçların dökülmesinin en önemli nedenleri depresyon, hormonal dengesizlik, kullanılan ilaçlar, beslenme bozukluğu ve kalıtımsal faktörlerdir. Düzenli bakımlarla saçların dökülmesini durdurablirsiniz. Fakat unutmayınız ki ani saç dökülmeleri yaşarsanız direkt doktora gitmelisiniz. Sağdan soldan duyduklarınızı uygulamaya kalkmayın. 

 

Kadın Tipi Saç Dökülmesi


Kadınlarda görülen saç dökülmesi genellikle hormonal olabilmektedir.  Hormonal değişim kan testi ile saptanır, ayrıca vitamin ve mineral değişimleri de kan değerleriyle saptanabilir. Hormonlardan dolayı oluşan  dengesizlik her zaman belirlenemez. Bu durumda da panik yapmaya gerek yok, saç dökülmesi için uzman bir dermatologdan yardım alınız. Baktınız olmuyor, yıkandığınız suya bir bakın, yani genelde hep şampuanlar falan araştırılır ancak yıkanan suyun kalitesi de oldukça belirleyicidir.

 

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi ve Vitamin
Erkeklerde saç dökülmesi genellikle DHT ile ilişkilendirilir. Eğer saçlarınız dökülüyorsa bu durum için doktora gitmelsiniz, gerçi doktor üstün körü size bir iki ilaç yazıp gönderecektir. Bu durum doğaldır çünkü bu dökülmeyi kesin durduracak bir tedavi yoktur. Bir çok erkek bu genetik kökenli dökülmeyi durdurmak için akla hayale gelmez şeyler kullanıyorlar ama yaptıkları şey nafile bir çaba. En kesin çözüm saç ektirmek. Tabi pes edin diye yazmıyoruz, bunları ama özellikle dökülme önleyici diye satılan şampuanlara falan çok para veriliyor, bunların hiç bir etkisi olmaycağı kesin. Yani minoksidil, capiksidil, finasterid (propecia) denenmelidir. Ama mucize beklemeyin.

 

Vitamin Eksikliği Saç Dökülmesi 


Yaş ilerledikçe saçların dökülmesi artar. Kadın erkek herkesin en büyük problemlerinden biri olan saç dökülmesini doğru bakım ve ilaçlarla önleyebilirsiniz. Normal olarak günde 50 ile 100 adet saç dökülür. Saç köklerinden değişik zamanlarda çıkan yeni saçlar, dökülen saçların yerini alır ve saç sıklığı sabit kalır. Böylece saç kaybı fark edilmez. Kadınlarda menopozla birlikte, erkeklerde ise daha erken yaşlarda saç dökülmesi başlar. Yaşamın orta yıllarında saç değişikliklerinde birçok etmen rol oynar, bu etmenler

  • Kalıtımla edinilen genler ve kıl köklerinde seyreden ırsi programın rolüdür. 
  • Kıl köklerinin yenilenmesi ve yeni kıl oluşumu için gerekli olan vitamin ve eser minerallerin azlığı etkenler arasındadır. 
  • Baş derisinin mantar enfeksiyonları saç dökülmesine neden olabilir. 
  • Ateroskleroz gibi damar hastalıklarına seçenek açan sağlık sorunlarında saç dökülmesi sıklıkla görülür.
  • Saç dökülmesi ağır bir hastalıktan ya da psişik travmadan aylarca sonra ortaya çıkabilir. Çünkü saç gelişme bozukluğunun, dökülme şeklinde kendisini göstermesi zaman alır. Hastalık iyileşince saç dökülmesi kendiliğinden geçer.
  • Oldukça fazla kez hormonal dengesizlik saç dökülmesinde önemli rol oynar. Kadınlarda baş derisinde östrojen azalması sonucu kıl köklerinde androjen (erkeklik hormonu) baskınlığı olur ve saç dökülmesi hızlanır. Erkeklerde ise saçlı deride reduktaz enziminde aşırılık varsa testosterondan normalin üstünde dihidro testosterona değişim olur ve bu da saç dökülmesine seçenek açar. Kadın ve erkekte saç kaybının en sık nedeni kıl köklerinin (saç folikülleri) erkek cinsiyet hormonu testosteron türevi dihidro testosterona kalıtımsal olarak aşırı duyarlılığıdır.

Vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmeleri genelde b gurubu vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanır, ayrıca cilt ve saç sağlığı için önemli olan biotin yani (h vitamini) bu vitamin eksikliklerine örnek olarak verilir. Eğer saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora muayene olmanızda yarar var. Yapılacak testler sonucu kanınızdaki demir, vitamin ve çinko eksiklikleri çıkarsa ona göre tedavi olmanız gerekmektedir.

Bunun harici saç köklerinizi beslemek için b3 vitamini b5 vitamini c vitamini, çinko oksit kullanarak yıkanmadan önce saç derisi bakımı yapabilirsiniz. Tarifi şöyledir.

2 yemek kaşığı su
yarım çay kaşığı b3 vitamini
yarım çay kaşığı b5 vitamini
yarım çay kaşığı c vitamini
yarım çay kaşığı çinko oksit

Yukarıdaki maddeleri suyla karıştırın, vitaminler eriyecektir, çinko oksit beyaz beyaz kalır dert etmeyin, yıkanmadan önce saç derinize uygulayın böylece saç köklerinizi iyice beslersiniz. Konuyla alakalı olarak e vitamini saç bakımı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapalım, Unutmayın BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR